Här bjuder jag på några roliga fågelbilder som jag tagit genom åren:


Tobias (due bjuvi alfa) ringde mig vid 22.35-tiden och väckte min son!
Flämtande kunde han berätta för mig att han lyckats få tag på utgåvan från 1977 (via kontakt med någon från Påarp). Påarps-karta
Sov därmed lugnt i natt.
Läs nu hur rik vardagen kan te sig i en fågelskådares liv:
Kl. 6.14 - Lyssnade på "Fågelljud i naturen vol 2". Spår 5 hackade, men det gjorde inte så mycket eftersom det var ett parti med sånglärkans parningsläte.
Kl. 6.29 - Visslade som en koltrast (Turdus merula) - med öppen balkongdörr. Inga svar. Konfunderad klädde jag på mig under tystnad.
Kl.. 6.42 - Dagens första observation: Skata (Pica Pica) i körsbärsträdet. Hann inte memorera fjäderteckningen.
Kl. 6.48 - Två gråsparvar (Passer domesticus) på en tallgren. Såg ut att vara ett glädjelöst förhållande. "- Det kommer inte att hålla!", tänkte jag...
Kl. 6.54 - Hörde flera fåglar kvittra i några buskar när jag passerade med cykeln. Valde att inte stanna och identifiera. Ångrade mig några hundra meter senare. Återvände. Men då var fåglarna borta!
Kl. 7.12 - Fyra tamduvor (Columba livia) vid Campus. Kände igen två av dem, tror jag. http://www10.goteborg.se/tynnered/valen/faglar/individ/tamduva.html
Kl. 7.18 - Ormvråken (Buteo buteo) i skyltfönstret... (Ja, jag vet!)
Kl. 7.25 - Kattugglan (Strix aluco) kom och hälsade på. Den här gången nickade jag bara en kort hälsning - och återvände till min blogg.
Nöjd med morgonens observationer! Tänk så rikt en fågelskådares liv kan vara!
Många mejl i dag - 11 st! Önskemål om att stå på min mejllista där jag rapporterar mina fågelobservationer
Ett annat mejl tipsade mig om en kniphona (Bucephala clangula) ute i Viken. - Åker dit i kväll när jag sett Rapport.
Karta över Viken:
Bjorns Markus Peters (Bjornus Markus Petrus) hade åter mejlat mig.
Den här gången undrade han lite om vilka tekniker jag använder när jag fågelskådar i naturen. Jag avslöjade några basala knep, nämnde rörelsemönster och klädsel om man vill skåda rara fåglar. (Jag tror att han kan bli en skicklig fågelskådare - med hjälp av mig!)
Här vill jag dela med mig av några höjdpunkter från SKOF (Skånes Ornitologiska Förening http://skof.se/):
"Enligt meddelande från SKOF 1966:1 sid 1-5 Pungmes en för Sverige ny art:
Den 27/4 1965 befann sig ….. på en insamlingstur till Revingeheds skjutfält i trakten av Krankesjön i Skåne….. Härvid fick vi höra ett läte som i första hand mycket påminde om sävsparvens lockton….. Så småningom lyckades vi identifiera den såsom en pungmes, Remiz
pendulinus (L). Fågeln nedlades och finns nu i monterat skick i svenska fågelavdelningen
på Malmö museum”. Förr kunde det tydligen vara förenat med risk för en ny fågelart att visa sig för en ornitolog. I artikeln nämns också ”1964 fynd av ett ofullständigt bo vid Råbelövssjön i Kristanstadstrakten, Skåne (opublicerat, uppgiften obekräftad)”. Dock kunde Paul Axelsson i en
artikel i Meddelande från SkOF 1966:2 sid 35 meddela följande: ”Under fasanjakt hösten 1964 fann man ett pungmesbo vid Österslöv, Råbelövssjön.” Bofyndet visar att pungmesen förekom
i Sverige redan 1964.”
(Bild på pungmes: http://www.svenskafaglar.com/faglar/th_pungmes4.jpg)
Man ryser av spänning!
Ytterligare mejl som bekräftar min betydelse för många människor:
(Se mer http://kulturlegend.blogspot.com/)
Jag har fått en del frågor om Rapportsystemet för fåglar. Kanske kan nedanstående hjälpa:
Rapportsystemet för fåglar blir vad vi som användare gör den till. En observation skall kunna kvalitétssäkras och återanvändas i andra sammanhang,därför är det viktigt att observationerna är så detaljerade som möjligt.
Observationerna rapportsystemet skall vara primärdata det vill säga enskilda observationer av en eller flera individer som observeras vid etttillfälle på en lokal. Ett undantag är dock dagssummor av sträckande fåglar från en lokal. Ett annat undantag är historiska data där merpreciserad information saknas. En lokal bör heller inte vara för stor, en tumregel kan vara att en kommun är definitivt för stor för attvara en lokal. Exempel på observationer som har ett mycket begränsat värde är t ex 25 röda glador en dag på Österlen, Skåne eller 13 spelandeslagugglor i norra Uppland. I övrigt skall det inte rapporteras aggregerade data som t ex 2.5 spelande pärlugglor/km2.
Rapportören bestämmer själv vad som skall rapporteras. Databasen kommer därför alltid att vara heterogen varför man aldrig kan förvänta sigatt alla observationer skall finnas i databasen. Observationerna måste i regel alltid tolkas och kommer aldrig att kunna ge svar "svart på vitt".
Rapportören äger själv sina observationer. Det är bara rapportören som kan ta bort sina observationer. Om rrk eller Rk publicerar fyndet såingår det i en officiell statistik och då kan rapportören inte längre ändra eller ta bort fyndet. Om fyndet skall tas bort så måste rapportörenkontakta rrk eller Rk som då kan ändra statusen och får samtidigt möjlighet att dementera och korrigera statistiken.
En rapporterad observation i rapportsystemet är också en rapport till Sveriges Ornitologiska förening (SOF) som svarar för kvalitétssäkring och administration av observationerna genom de regionala rapportkommittérna (rrk) och Raritetskommittén (Rk). En observation kan bli underkänd av rrk eller Rk. Den kommer då inte att tas bort men kommer heller inte att automatiskt vara synlig.
För det automatiska skyddet och sekretessen kring känsliga arter svarar ArtDatabanken för.
Hör av er om ni behöver ytterligare upplysningar!
= =
Bosse (Bösse Bösse) spelar musik utanför min bur, vilket får till följd att jag inte kan höra fåglarnas kvitter utanför. Jag blir alltmer upprörd!
över hans uppenbara hänsynslöshet! Jag kommer därför att ta med min skiva "Fågelljud i naturen vol. 14" nästa vecka. Den innehåller bl.a. följande:
¤ Skogssnäppa (Tringa ochropus) med melodiskt revirläte
¤ Fiskmås (Larus canus) som försvarar byte med ett skrockande "kak-kak-kak"-läte
- Och vem säger väl nej till detta?!
= = =
Läste en intressant undersökning som visade att Campeon är Helsingborgs bästa skola!
Kl. 11.19 Försökte ringa branschorganisationen Svensk Fågel. Tutade upptaget... Lunchstängt?
Det är baksidan (se bild: http://www.comparestoreprices.co.uk/images/pi/pit-babes-hawaiian-tropic-girls-2003-other-motorsport-24-hours-poster--extra-large-70cm-x-100cm-.JPG) av att ringa mellan 11-12!
Kitti (Kvitti Kitti) kom in och kvittrade. Hon var intresserad av tidigare nämnd putsduk till sin Canon EOS.
Kl. 11.45 Ringde Svensk Fågel och småpratade med telefonisten. Hon hade en kusin som kunde återge gökens lockrop klockrent!
Andra fina birds:
http://webglobe.files.wordpress.com/2007/06/580140490_871ac5cfdd_b1.jpg
http://library.thinkquest.org/06aug/02242/images/LighterSide/Funny_Img6.jpg
http://xmasdesktop.batcave.net/Wallpaper/Celebs-n-Models/Album/Christmas-Babe_005.jpg
2 kommentarer:
Skönt att du kunde sova lugnt!
HAHA, vilken härlig bild du fick tag i att symbolisera mig! Nu är bilddagboken öppen igen, så nu har du fullt upp. (http://kitty.bilddagboken.se/)
Skicka en kommentar